Zeskamp

Een zeskamp is een toernooi waarin teams één voor één een tiental proeven uitvoeren. Dat wil zeggen dat er geen direct competitie element is, ofwel: men strijdt niet direct tegen elkaar. Gedurende de speltijd van 5 minuten krijgen de teams de gelegenheid om zoveel mogelijk punten te scoren voor een bepaalde proef.Modderbad

Aan het einde van het toernooi hebben alle deelnemende teams de proeven uitgevoerd. Daarna vind er nog een geheime proef plaats waarbij de teams een parcours zo snel als mogelijk af moeten leggen. Sommige jaren is er in plaats van een geheime proef touwtrekken geweest wat vaak tot hilarische wedstrijden lijdt. Dit jaar zal het tot aan zeskamp geheim blijven, zoals de naam al zegt.

De aard van de tien proeven varieert enorm, de volgende elementen komen aan bod: Samenwerking, behendigheid, doorzettingsvermogen, kracht en intelligentie. De sleutel tot succes is vaak de saamhorigheid binnen een team en het sportiviteitsgehalte van de individuele deelnemers. De ruime ervaring en de creativiteit van de zeskamp commissie staan tot slot garant voor een dorpszeskamp die keer op keer nieuwe uitdagingen biedt! Voor een impressie van de afgelopen jaren moet je maar eens naar de foto’s (klik hier voor de foto’s) van de afgelopen jaren kijken.

Kracht proef De traditie

In 1988 organiseerde de KPJ in Berghem voor de eerste keer een dorpszeskamp, het succes was reden genoeg voor herhaling. Inmiddels is de dorpszeskamp een waarachtige traditie die niet meer is weg te denken uit Berghem. Toen in 1997 de jeugddorpszeskamp het levenslicht zag werd al direct duidelijk dat ook dit een traditie zou gaan worden. De jeugddorpszeskamp kent inmiddels een omvang die gelijk is aan de dorpszeskamp voor volwassenen.
De vroegere zeskampen, binnen de gelederen van de KPJ met name, kenmerkten zich door bruut spektakel, zo had men bijvoorbeeld een zeephelling gemaakt van hout met plastic overspannen en besmeurt met groene zeep. Zulke proeven zie je nauwelijks meer, ze zijn zeker zo blessure gevoelig als dat ze spectaculair zijn. Destijds werden de zeskampen vaak georganiseerd in de wei bij de boer en bestond het toernooi uit zes proeven, vandaar het woord zeskamp.

De huidige zeskamp in Berghem wordt sinds een aantal jaren weer ouderwets in de wei georganiseerd, terug naar de basis, en of dat gezellig is! Doch aloude spelen hebben plaats gemaakt voor proeven die passen bij de tegenwoordige tijd, het aantal proeven is tien! Eigenlijk een 10-kamp dus.

KrachtDoelgroep

De dorpszeskamp voor volwassenen is bedoeld voor mensen met een jong hart en met een minimale leeftijd van 15 jaar. De jeugddorpszeskamp is bedoeld voor jongens en meisjes van groep 6 van het basisonderwijs t/m 15 jaar. Eenieder die sportief is ingesteld, goed kan samenwerken, behendig is en graag in teamverband een leuke prestatie neerzet is geschikt voor deelname.

Teamsamenstelling

Een team voor de dorpszeskamp voor volwassen bestaat uit tenminste 10 deelnemers, een aantal reserves en een meerderjarige coach. Tenminste 4 van de 10 deelnemers zijn vrouw.
Een team voor de jeugddorpszeskamp bestaat uit tenminste 10 deelnemers, een aantal reserves en twee coaches van minimaal 18 jaar. Tenminste 4 van de 10 deelnemers zijn vrouw. Voor alle teams geldt dat ze minimaal twee bergse deelnemers moeten bevatten.

Joker

Ieder team heeft een eigen Joker die aan bepaalde eisen dient te voldoen (zie huishoudregels). De jokers worden gepresenteerd aan een jury. Dit presenteren zal gebeuren per team tijdens een ingeplande ronde. Elk team heeft 1 minuut om de joker toe te lichten en wordt daarna met het complete team op een groepsfoto gezet. De jury beoordeeld de joker, groepsfoto en outfit van de groep. Tevens kan men de Joker voor aanvang van het toernooi inzetten op een bepaalde proef, hier behaalt men dan het dubbele aantal punten!

Dankwoord

Het bestaansrecht van de dorpszeskamp hebben we voornamelijk te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers, de deelnemers zelf uiteraard, de financiële middelen die de dorpsraad ons ter beschikking stelt, doch zeker hebben we het recht van bestaan te danken aan de diverse lokale ondernemers die ons financieel ondersteunen, niet zozeer omdat het hen wat brengt, maar veel meer omdat zij vinden dat Berghem rijk moet blijven aan initiatieven als deze!

Schuine helling

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.kpjberghem.nl/zeskamp/